Co na pétanque potřebujete?

20.01.2022 10:05

V kapse u kalhot hadřík, pár kovových koulí v ruce, dřevěný košonek neboli prasátko a kousek volného placu. Toť v podstatě vše, co potřebuje hráč pétanque neboli petanku. Hrát lze od jara do prvního sněhu, ať je vám šest, nebo třeba devadesát. Takže je o zábavu pro celou rodinu postaráno.

Na štěrku se při pétanque leckdy odehrává drama.

Když si vezmete teplý čaj do termosky, můžete si pétanque zahrát i v zimě.

Přehouplo se tisícíletí a na hráče pétanque v parku konečně narazíte i u nás. I když jeho potenciál zcela určitě zatím dřímá. A zdaleka nejde jen o důchodce. U této hry na věku nesejde, hrají ji děti, lidé v aktivním věku, ale zrovna tak i člověk o holi nebo na vozíčku. Což je další nezanedbatelný aspekt: i osamělého člověka tato hra může vytáhnout z domu, donutí ho se hýbat a ještě ho dostane mezi lidi.

Speciální oblečení nepotřebujete, koule na hru se dají pořídit za pár stovek a máte je napořád. Někdy se dají koupit dokonce i během sezonních akcí v supermarketech. Hrát lze na téměř jakémkoliv povrchu, kromě trávníku a asfaltu v podstatě kdekoliv, kde je kousek volného rovného udusaného placu, štěrk, písek. Závodní hřiště na turnaje samozřejmě má přesně definované parametry, v parku se na to tolik nehraje. Jde hlavně o radost ze hry.

Za zkoušku nic nedáte

Hráčské kluby v ČR jsou sdružené pod Asociací pétanque klubů (ČAPEK), která spadá do České federace koulových sportů, a není nic jednoduššího, než si najít ten nejbližší ( např. PKP) a navázat kontakt. Případně se můžete přihlásit na jakýkoliv regionální turnaj - najdete ho jednoduše na stránkách ČAPEK - a hru si rovnou vyzkoušet naostro. A posléze se případně stát i členem klubu, pokud jste soutěživí a chcete se zlepšovat. Ačkoliv i bez toho si můžete zahrát pro radost kdekoliv, kdykoliv a s kýmkoliv.

Pořádná hra však chce poctivý trénink. Pokud chcete jezdit na turnaje, neobejdete se bez něj. Lépe trénovat denně 15 minut, než jednou za týden dvě hodiny.

Pravidla hry jsou naprosto jednoduchá

V pétanque (používá se tento originální francouzský výraz nebo počeštěný petank) proti sobě vždy hrají dvě družstva o jednom až třech hráčích, zahrajete si tedy už ve dvojici. Přitom platí tzv. pravidlo šesti koulí. To znamená, že pokud hrají proti sobě jednotlivci nebo dvojice, má každý hráč tři koule, pokud jsou družstva po třech, hraje každý se dvěma. Koule na pétanque jsou kovové, mají průměr 7 až 8 centimetrů a nesmí vážit více jak 800 gramů.

Hozením mince se vylosuje, kdo začíná. Hráč tohoto družstva vybere startovní místo a na zem nakreslí kruh, ze kterého zahájí hru hozením košonku (dřevěné kuličky zvané též prasátko nebo Jack) do vzdálenosti 6 m až 10 m. Potom hodí svoji první kouli co nejblíže ke košonku.

Poté se do kruhu postaví první protihráč a snaží se o totéž. Hodem může vyrazit z místa i soupeřovu kouli či košonek. Pokračuje družstvo, jehož koule je dále od košonku, a to do té doby, než dostane svoji kouli blíž ke košonku než soupeř, nebo spotřebuje veškeré svoje koule. Pak odházejí zbývající koule hráči soupeře.

A jdou se počítat body: vítězné družstvo získá jeden bod za každou kouli, která je blíže košonku než první nejbližší koule poraženého družstva. Družstvo, které první nasbírá 13 bodů, vyhrává.

(Podrobnější pravidla platná pro turnaje najdete jinde na těchto stránkách a na www ČAPEK.)

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/domov/petank-pravidla-hry-hriste-petanque.A171031_072843_hobby-domov_mce