Co znamená " CHYBA NOHOU " ?

14.05.2023 21:22

"chyba nohou"  

V petangu se hráč dopustí "chyby nohou", pokud při hodu neudrží obě nohy na zemi a uvnitř kruhu od okamžiku, kdy koule opustí jeho ruku, až do okamžiku, kdy dopadne na zem. Začínající hráči, kteří se ještě nenaučili házet způsobem, který jim umožňuje udržet rovnováhu při házení, se často dopouštějí "chyb nohou" zvednutím nohy ze země při hodu. Chyba nohou je zpravidla penalizována žlutou kartou (viz pravidla - článek 6 a 35).

V pravidlech se lze dočíct: "Chodidla musí být při odhodu celá uvnitř kruhu, nesmí se jej dotýkat ani jej přesahovat, nesmí opustit povrch terénu až do doby, kdy se hozená koule (či cíl) dotkne země. Žádná jiná část těla se nesmí dotýkat země vně kruhu. Hráč, který nerespektuje toto pravidlo, bude potrestán podle článku 35."

Kreslíř zde v nadsázce ilustruje "chybu nohou" - dodat lze pouze: "Au to bolelo..."

A o ráně koulí do hlavy raději nežertovat - Henry Samuel v deníku The Telegraph z 11. srpna 2008 píše:
Hráč pétanqueu zabit během hry
Něžná francouzská zábava s koulemi zažila tragický úder poté, co byl hráč během hry zabit letící kovovou koulí.  Franck Hourcade měl v roce 2008 39 let a když zrovna zkoumal, jak blízko je koule od cíle, koule jiného hráče ho zasáhla do hlavy. I když to byla jen nehoda, Hourcade zemřel.
Franck "Francky" Hourcade (nar. 1969, zemřel 8. srpna 2008 jako amatérský hráč petanque - jediná smrt v historii této disciplíny.
Franck Hourcade byl trenérem amatérského ragbyového týmu v Adé u Lourdes a pracoval také jako propagační specialista pro regionální letiště Tarbes-Lourdes-Pyrénées. Neopatrností a nešťastnou shodou okolností se stal prvním a zatím jediným osudovým hráčem hry pétanqueu od začátku její historie v roce 1907.
Neštěstí se stalo v pátek večer 8. srpna 2008 při amatérském zápase v petangu v areálu ragbyového klubu. Během jedné z her se "Francky" přišel podívat na uspořádání koulí kolem cíle . Mezitím jeho spoluhráč hodil svou kouli a udeřil ho do hlavy. Těžce zraněný Hourcade dostal první pomoc od přítomných hasičů v Lurdech. Zemřel na následky zranění v nemocnici v Lurdech.
Franck Hourcade, který zemřel ve věku 39 let, po sobě zanechal dvě děti, Pauline a Bastien, a manželku Chantal, která pracuje v Sanctuary of Our Lady of Lourdes .