Základem petangu je určit, která koule je nejblíže jacku. Existuje několik různých způsobů, jak to udělat.

(1) VIZUÁLNÍ KONTROLA (neboli „vykoukání“)

Vizuální kontrola je technika první instance. Trik, jak zjistit, která ze dvou koulí je blíže jacku, spočívá v tom , kde stojíte . Nestůjte přímo nad koulemi a nedívejte se na ně shora. Odstupte od koulí metr nebo více, abyste byli ve stejné vzdálenosti od každé z koulí. Podívejte se přes koule na zvedák. Představte si čáru mezi koulemi a představte si druhou čáru vyčnívající ze středu této čáry. Pravděpodobně budete schopni vidět, že zvedák padá na jednu stranu této druhé čáry; to znamená, že budete pravděpodobně schopni vidět, že zvedák je blíže k jedné z koulí než ke druhé.
petanque_visual_estimation

Vizuální kontrola je rychlá a nehrozí náhodné doteky a posunutí čehokoli. Ale není to přesné. Když jsou dvě koule téměř ve stejné vzdálenosti od zvedáku, nemusí být možné určit, která je blíže. Někdy, když se podíváte přes koule k jacku, jedna koule vypadá blíž... ale když projdete na druhou stranu a podíváte se přes jack na koule, druhá koule vypadá blíž. Právě tehdy si musíte pamatovat staré přísloví – „Když máte pochybnosti, měřte“.


(2) POROVNÁNÍ
Pro srovnání  používáme nějaký fyzický objekt, jehož délku lze upravit pro porovnání vzdáleností mezi koulemi a zvedákem. K porovnání lze použít různé objekty. Tradiční provensálská metoda spočívá v držení dvou tyčinek pohromadě, jako na fotografii níže. Teleskopická kovová tyč, jako je stará anténa rádia nebo ukazovátko, také pěkně zastane.

Třmeny na hůlky – moderní verze tradiční provensálské techniky

 

Reklamy
NAHLÁSIT TENTO INZERÁTSOUKROMÍ

 

Další tradiční technikou je použití kousku provázku, jako na obrázku níže. Není to spolehlivá technika. Je úžasné, jak moc se struna záhadně natahuje v závislosti na tom, čí koule se měří. Děkujeme Brighton-Hove Petanque Club za několik fotografií, včetně dalších tří.

Jedním z nejlepších srovnávacích nástrojů je skládací metr s výsuvnou koncovkou , běžně nazývaný pravítko rozhodčích. Níže uvedená fotografie ukazuje správný způsob držení pravítka, s pažbou proti kouli a prodloužením posuvníku směrem ke zvedáku. Všimněte si však, že pravidlo by mělo být převráceno tak, aby neoznačená strana a tlačítko posuvného ovládání směřovaly nahoru. Tímto způsobem je snadné použít levý palec k použití posuvného ovládacího tlačítka k zasunutí a vysunutí prodloužení.

Existuje trik, jak používat pravidlo rozhodčích. Všimněte si, že nechcete umístit pravítko mezi kouli a zvedák a poté pomalu prodlužovat nástavec směrem k zvedáku. Pokud to uděláte, můžete nechtěně vysunout nástavec příliš daleko a přesunout zvedák. Nejlepší technikou je držet konec pravidla NAD zvedákem, prodloužit prodloužení a pak pomalu spouštět konec pravítka dolů směrem k zvedáku. Pokud vidíte, že jste příliš dlouhý nebo příliš krátký, pak pravítko znovu zvedněte, upravte jeho délku a poté jej znovu spusťte dolů směrem ke zvedáku. Tento postup opakujte, dokud nebudete s měřením spokojeni.
porovnání_s_pravidlem_skládání

Mezi hráči boccia je oblíbený druh metru; je navržen tak, aby byl použit jako srovnávací nástroj. Ignorujte čísla na pásce. Natáhněte ji mezi kouli a zvedák a zajistěte ji.

V petangu měříme nejkratší vzdálenost mezi dvěma předměty. To znamená, že pokud jsou předměty velmi blízko u sebe a mají velmi odlišné velikosti (jako zvedák a koule), nejkratší vzdálenost je „nakloněna“.
Když je vzdálenost krátká a rovina měření je takto nakloněna, musíte použít sadu posuvných měřítek.

Některé svinovací metry mají vestavěnou malou sadu posuvných měřítek.
Jako posuvné měřítko lze použít skládací metr.
 

(3) MĚŘENÍ Porovnání není praktické pro delší vzdálenosti. Pro delší vzdálenosti potřebujeme změřit , to znamená změřit vzdálenosti mezi zvedákem a příslušnými koulemi, a poté měření porovnat. Měření zahrnuje přiřazování číselných hodnot vzdálenostem, což srovnání nedělá.

Nejběžnějším nástrojem pro měření je výsuvný ocelový svinovací metr. (Viz naši stránku o nákupu měřicích nástrojů. ) Správný způsob použití pásky je měřit přes horní část zvedáku k kouli. Ujistěte se, že konec pásky je umístěn uprostřed koule; pokud je příliš vysoká nebo příliš nízká, měření nebude přesné. Držte pásku nad konektorem, aniž byste se ho dotýkali. Podívejte se přímo dolů na zvedák a změřte se k okraji (ne k horní části) zvedáku.

Měření vyžaduje silné nohy, pevné ruce a dobré oči. Je těžké to udělat. Vyžaduje to dřep nebo klečení a stabilní držení metru, se dvěma různými částmi pásky mikroskopicky blízko k kouli a jacku, pak čtení čísel na pásce s přesností na jeden milimetr, aniž by došlo k deformacím způsobeným  paralaxou . A samozřejmě to vytváří nebezpečí nárazu a pohybu koule nebo zvedáku.

 

 


(4) ZAŘÍZENÍ ASISTOVANÁ VIZUÁLNÍ KONTROLA

Le Juge

První krok na cestě k vizuální kontrole pomocí zařízení se uskutečnil kolem roku 2000 pomocí zařízení zvaného Le Juge (Soudce). Byla to kruhová plastová čočka s namalovanými soustřednými liniemi. Vycentrovali jste pohled na zvedák a (teoreticky) soustředné kruhy usnadňovaly určování relativních vzdáleností koulí. Le Juge ve skutečnosti nefungoval příliš dobře, ale základní myšlenka byla rychle přizpůsobena pro fotoaparáty smartphonů.

Existuje řada aplikací pro chytré telefony, které fungují v podstatě stejným způsobem, jakým fungoval Le Juge . (Viz náš příspěvek o aplikacích pro chytré telefony pro měření .) Myšlenka vizuální kontroly za pomoci chytrého telefonu je mimořádně atraktivní. Neexistuje žádné riziko dotyku a pohybu koulí nebo zvedáku. Nemusíte se hrbit ani klečet. Smartphony jsou dnes prakticky všudypřítomné. Jedním z problémů je, že nyní existuje mnoho různých aplikací pro chytré telefony a velmi se liší ve spolehlivosti, přesnosti a snadnosti použití.

 

Dalším zařízením pro vizuální kontrolu je „laserový metr“ . Tato zařízení jsou široce používána ve stavebnictví, ale jako zařízení pro měření petanque jsou nemotorná. Laserový paprsek nevidí přes zasahující koule nebo přes kameny nebo hrboly v terénu. A laserový metr je drahý ve srovnání se staromódním metrem.


NĚKTERÉ JEDNOTLIVÉ BODY
Než skončíme, měli bychom zmínit několik jemnějších bodů umění měření.

wedges_and_calipersKdyž jsou vzdálenosti blízko a rozhodčí se chce ujistit, že při měření není nic rušeno, může umístit pod koule klíny . tomto videu na YouTube můžeme vidět, jak rozhodčí umisťuje klíny a poté měří posuvnými měřítky. Vypadá to, že měří „druhé“ koule, aby určila, zda vítězný tým získal jeden nebo dva body.

feeler_gauge_spread_outDalší standardní položkou v sadě rozhodčích je sada spároměrů , druh, který byste použili při odpojování zapalovacích svíček. Rozhodčí je použije, když je mezi koulí a jackem denní světlo, ale jsou tak blízko, že se mezi ně nevejdou třmeny.

měření_pomocí_tloušťkoměru
Spíše než prohlásit dvě koule za stejně vzdálené od jacka, rozhodčí se uchýlí ke spároměrům ve snaze zjistit, že jedna koule je blíže jacku než druhá. To přivádí běžné hráče v přátelských hrách k tomu, jak přesné by měly být jejich vlastní měření. Moje rada zní – nebojte se prohlásit, že dvě koule jsou ve stejné vzdálenosti od jacku. Pokud oba týmy měří a ani jeden tým si není jistý, že jedna koule porazí druhou, nech to být. Souhlaste s tím, že koule jsou stejně vzdálené, bod je nulový a pokračujte ve hře.