Jak pít pastis?

07.02.2023 18:41

Pastis je silný (45% alkohol) anýzový/lékořicový likér, trochu podobný řeckému ouzu a libanonskému araku. Je součástí tradiční kultury jihu Francie, a zejména Marseille a pétanque.

Před první světovou válkou byl ve Francii oblíbený lékořicový likér zvaný absint , zejména mezi intelektuály a umělci. Začaly se však šířit zvěsti, že pelyněk, jedna z několika bylin používaných při výrobě absinthu, je halucinogenní, toxický nebo obojí. To samozřejmě jen zvýšilo přitažlivost absinthu pro pařížské bohémy.

Tyto fámy byly propagovány jak vinaři, tak prohibicionisty, dokud do roku 1914 většina evropských zemí (a Spojené státy) nezakázala výrobu a prodej absinthu. Výrobci absinthu udělali přesně to, co byste mohli očekávat; znovu se objevili na počátku 30. let jako výrobci anýzového likéru, který NEobsahoval pelyněk – pastis. (Slovo „pastis“ je odvozeno z provensálského pastisson a italského pasticcio , což znamená směs nebo směs .) Falešné zákazy absinthu byly nakonec zrušeny ve Spojených státech v roce 2007 a ve Francii v roce 2011.

Nejúspěšnějšími výrobci pastisu byly dvě společnosti, Ricard a Pernod. Tyto dvě společnosti se sloučily v roce 1974 a vytvořily Pernod Ricard , ačkoli obě značky zůstaly odděleny. Ricard je již dlouhou dobu známý jako silný zastánce a propagátor petanque. Nejslavnější petangový turnaj na světě, Le Mondial la Marseillaise à Pétanque , vznikl v roce 1961 ve spolupráci deníku La Marseillaise a Paula Ricarda, zakladatele Ricard.

Jak pít pastis

Tradiční způsob pití pastis je —pastis – láhev_a_2_brýle

Nalijte 1/2 palce pastis do sklenice.

Přidejte studenou vodu, abyste ji zředili asi na pět (nebo sedm) dílů vody na jeden díl pastis. Voda okamžitě a magicky promění váš pastis z jasně jantarové barvy na mléčně zelenožlutou. Uvolní také vůni bylinek v pastisu.

Přidejte kostku ledu nebo dvě, ale ne více. Led je volitelný a někteří puristé to zakazují a raději používají pouze studenou vodu. Pokud jej pijete s ledem, musí se led přidat až po vodě, aby se zabránilo krystalizaci anetolu v pastisu. Pastis nikdy neskladujte v lednici.

Na konci odpoledne pomalu popíjejte na slunné terase.

Líbí se mi ta změna barvy a skutečnost, že si pastis můžete znovu naředit, jakmile ho vypijete, prodloužit ho a možná i trochu vystřízlivět. Také miluji způsob, jakým vám pastis dává bouřlivou chuť k jídlu. … Vyzkoušejte to s miskou tapenády, dobrým olivovým olejem a kolečky křupavého chleba a budete připraveni na začátek skvělého jídla.

 

Pastis lze užívat i samotný jako aperitiv. Nebo ho můžete pít jako Američan – s Coca-Colou nebo 7-Up nebo v koktejlu pastis.

pastis