Je Geologic red jack ( košonek) legální?

28.01.2023 10:10

 

 

Je geologic „červený cíl“ legální?

Krátká odpověď: NE.

Středně dlouhá odpověď : Stejně jako jsou „volnočasové“ koule navrženy pro společenskou hru (ale nejsou povoleny v soutěžní hře), tak je červený jack navržen pro společenskou hru (ale není povolen v soutěžní hře).

Dlouhá odpověď:

Decathlon prodával červený jack mezinárodně již v roce 2019, ale na českém obchodě Decathlon se objevil až na jaře 2021.

Charakteristickým rysem červeného cíle je, že je paramagnetický , to znamená, že jej můžete zvednout magnetem.

Konstrukčně se liší od Obut „černého cíle“, který je vyroben z tvrdé epoxidové pryskyřice smíchané s železnými pilinami. Červený cíl Geologic je vyroben z jiného materiálu (akrylonitrilbutadienstyren) a má pevné železné jádro, které mu dodává 50 % jeho celkové hmotnosti.

Červený jack má průměr 29,5 mm a váží 17 g.

Webová stránka Decathlon pro červený cíl jasně uvádí — Omezení použití: Tento cíl nelze používat v oficiálních soutěžích.

Existuje dokument FIPJP s názvem Fabricants de Boules: Labels des Boules et Buts agréés en compétition . Tento dokument uvádí modely koulí a syntetických cílů, které jsou „schválené“ pro soutěžní hru. Být soutěžní koulí v podstatě znamená, že koule je jedním ze schválených modelů uvedených v tomto dokumentu. Být soutěžním cílem znamená, že syntetický cíl je jedním ze schválených modelů uvedených v tomto dokumentu.

Mezinárodní pravidla FIPJP pro sport petanque specifikují požadavky na velikost, váhu a složení pro cíl, který splňuje tyto požadavky, je „legální“ pro použití v soutěži schválené FIPJP. cíl, který nesplňuje tyto požadavky, nesmí být použit v soutěži schválené FIPJP.

Jak Obut černý jack, tak Geologic červený jack mohou být použity v sociální hře, ale ani jeden nesmí být použit v soutěžní hře. Obut černý jack není legální, protože váží více, než je maximální váha povolená pravidly tohoto sportu. Geologický červený cíl není na seznamu oficiálně schválených soutěžních syntetických cílů.