Proč a jak se ve Francii líbá Fanny?

01.01.2022 20:26

Proč a jak se ve Francii líbá Fanny?



V Provence používají hráči pétanque výraz „Embrasser Fanny“ nebo „líbat Fanny“. Je to jednoduše řečeno odměna za to, že ze sebe děláte blázna, když v pétanque

prohrajete zápas 13:0.  

Odkud ale tato zlomyslná fráze pochází?

Fanny byla servírka v místní kavárně  kdesi v oblasti Savojska nebo Lyonu . Když jednoho dne sledovala muže, jak hrají pétanque, prohlásila, že dovolí každému muži, který v pétanque prohraje 13:0, aby ji políbil na tvář.

Stalo se, že právě starosta místní vesnice během své hry ostudně nezískal ani bod. Fanny neměla starostu v lásce a tak místo toho, aby nabídla tvář, tak mu nabídla svou "odvrácenou tvář". Starosta to přijal (nepochybně dobrovolně) a políbil Fanny na zadek. Bylo to v roce 1870 !

Vzniklo tak pravidlo, že každý hráč, který prohrál bez získání jediného bodu, musel políbit poměrně velké pozadí Mademoiselle Fanny. Bylo to velké ponížení a nebo také odměna, samozřejmě v závislosti na Fanynce.

V Provence tuto tradici s nadšením přijaly místní kluby pétanque. Speciálně vyrobené koberce byly dokonce přichystány k pokleknutí pro takovou příležitost. Pohlednice zobrazující Fanny, ne tak okouzlující jako pařížský plakát , byly distribuovány po celé Francii.

Protože se ukázalo, že je velký nedostatek žen, které by byly ochotné v souladu s tradicí ukázat poraženým své pozadí, různé společnosti tedy začaly vyrábět sošky Fanny vyrobené např. z keramiky. Každý pétanque klub má nyní svou vlastní sochu Fannyinyho slavného pozadí. Tyto sochy si stále můžete zakoupit u původního výrobce koulí,  La Boule Bleue v Marseille.

 

 

Zdroj:  © MUSÉE DE LA BOULE, MARSEILLE FRANCE  Klubový karikaturista Mirek Hon 

Pozn.: V Marseille je  od roku 2015 Muzeum koulí a v Prackovicích ( BOHUŽEL*/BOHUDÍK* ) žádnou Fanny nemáme :-)

------------------

* nehodící se škrtni

 

ZPĚT NA MENU