15. srpen 2022 - Skvělý "SAHARSKÝ" zážitek

17.08.2022 09:00

Je pondělí 15.8.2022 - hrací den. Počasí nic moc, vypadá to na přeháňku. V pétanque klubu zuří personální krize. Dva hráči jsou v covidové izolaci, jedna hráčka po operaci, další borec omluven.  Přemýšlím, kolik lidí může v 17 hodin přijít hrát. Kolem třetí hodiny začíná pršet. Následuje krátký deštík. Dnes pétanque asi odpadne – „nejsou lidi“ a tak se zdá, že dnes se hrát nebude.

Je po třetí hodině a najednou je všechno jinak. Zvoní mi mobil, následuje krátký rozhovor a následně ještě několik dalších krátkých hovorů a je domluveno. Z Vědomic si v 17 hodin přijedou s námi zahrát čtyři špičkoví licencovaní hráči prestižního klubu SK Sahara. Z prackovických petankářů přijdou: Mirek Hon, Jarda Lopata, Pepa Bartoš a Vašek Hon. Setkání bylo s prezidentem vědomického klubu panem Tomášem Pillerem předjednáno již při příležitosti Mistrovství ČR 1x1. Tak dnes si prackovičtí zahrají s českou pétanqueovou špičkou! Také nás bude zajímat názor zkušených hráčů na nové hřiště.
Z Vědomic přijeli ti nejlepší, dvě dámy: Jiřina Demčíková a Simona Horáčková a dva pánové Tomáš Piller a  Miloš Přibyl, hráči pétanqueu s mnoholetými zkušenostmi z národních a mezinárodních soutěží a turnajů.
Návštěva si prohlédla náš nový pétanqueový terén a bylo dohodnuto vyzkoušet ho způsobem, že se vytvoří smíšené dvojice z obou klubů a týmy si zahrají každý s každým. Hra byla pojata jako přátelský trénink a příjemné přátelské setkání.
Samozřejmě nás zajímal názor zkušených hráčů na nové hřiště. A co jsme se dověděli? Hřiště je pěkné, s velmi lehkým , měkkým povrchem, který hráče svádí ke „kutálení“, které je na jiném, těžším terénu nepoužitelné. Hráčům je doporučováno trénovat hody s vyšší balistikou a zpětnou rotací. Ke zpevnění  povrchu terénu by mělo zřejmě pomoci  ponechat povrch ještě nějaký čas ( přes zimu ) ve stavu v jakém je nyní a následně  položit hrubší vrstvu s kaménky a tu důkladně upěchovat.         
Aby hřiště dobře sloužilo je ještě třeba  instalovat přístřešek (altán) s lavičkami, stolkem a nezbytné WC. Tahle předešlá věta by měla být napsána jako první, tučně a velkým písmem. Věříme, že nové vedení obce přesvědčíme o nutnosti instalovat tohle nenáročné zázemí pétanqueového okrsku k vytvoření alespoň minimálního komfortu pro hráče, hosty i diváky.
Na závěr se sluší velmi poděkovat p. T. Pillerovi,   J. Demčíkové, S. Horáčkové a M. Přibylovi z SK Sahara Vědomice za skvělý zážitek, za cenné rady a příjemně strávený podvečer. Dobrá věc se podařila. Děkujeme.

zz