Kuličkyáda

02.06.2023 13:40

3.6.2023 Bude "Kuličkyáda"

Pravidla kuliček podle Českého kuličkového svazu

Vždy hrají dva hráči proti sobě s barevně odlišenými kuličkami. Cílem je dostat své kuličky do důlku jako první.

Hra začíná rozhozem, kdy každý z hráčů hodí svou kuličku od startovní čáry směrem k důlku. Kdo je mu blíž, ten může určit, kdo začne. První hráč pak hodí všechny své kuličky (postupně nebo naráz) směrem k důlku a opět se ho snaží zasáhnout. To samé udělá i jeho soupeř. V dalším kole se už pokračuje cvrnkáním, hráči se střídají po jednom cvrnku.

Správný cvrnk je definován jako pohyb pouze jednoho prstu, přičemž se smíte dotknout jen své (jedné) kuličky. Ta pak může zasáhnout jakoukoliv jinou, i soupeřovu. Vítěz hry je ten, kdo má všechny své kuličky v důlku, zápas se většinou hraje na 2 až 3 vítězné hry.

Čára hodu je vzdálena od středu důlku 7,5 m, resp. méně – pro malé děti např. 4m důlek má průměr 10 cm.

 

 

7 jednoduchých kroků, jak hrát kuličky

1. Na turnajích Českého kuličkového svazu hrají vždy 2 hráči proti sobě. Kuličky mají barevně odlišeny. Cílem hry je dostat jako první všechny kuličky své barvy do důlku.

2. Nejdřív každý hodí dvě kuličky od čáry hodu k důlku (rozhoz k důlku). Kdo je blíž, či má více kuliček v důlku rozhodne, kdo začne v první hře.

3. První hází všechny své kuličky (po jedné nebo i více najednou) z čáry hodu k důlku a snaží se jej zasáhnout. Pak udělá to samé jeho soupeř.

4. V další části hry se pokračuje cvrnkáním. Každý cvrnká jen do svých kuliček, hráči se střídají po jednom cvrnku bez ohledu na to, jestli kulička skončila v důlku.

5. Správný cvrnk je definován jako pohyb pouze jednoho prstu, přičemž se smíte dotknout jen své (jedné) kuličky. Ta pak může zasáhnout jakoukoliv jinou, i soupeřovu.

6. Kdo má první všechny své kuličky v důlku, vyhrává hru. Zápas se většinou hraje na 2 - 3 vítězné hry.

7. Čára hodu je vzdálena od středu důlku 7,5 m, důlek má průměr 7 - 11 cm.

 

 

Zdroj: internet

ZPĚT NA MENU