Nejen o psychice

25.07.2022 20:18

PÉTANQUE A EMOCE ( Vzkaz horkým hlavám )

Francouz Gilles Souef, autor knih o pétanqueu radí  :
Musíte hrát s lidmi, se kterými se cítíte dobře! Dobří hráči možná nedosáhnou své nejvyšší úrovně jen proto, že jsou napjatí kvůli partnerovi. Petanque je konzultační sport, kde je nezbytná důvěra v sebe a v ostatní. Jak řešíme konkrétní situaci? Navrhneme, vyjádříme svůj názor, diskutujeme a pak jednáme! Se souhlasem celého týmu.
Kromě toho jsem zásadně proti napomínání partnera za to, že hraje špatně.
Jsou lidé, kteří spolu vycházejí tak, že hodně mluví, a jiní, kteří neříkají téměř nic… Hrajte s těmi, kteří jsou jako vy.
Na konci hry nečekejte, až vaši partneři předvedou zázračnou akci: Převezměte svou odpovědnost!
Bavte se! Jste na hřišti, abyste se dobře bavili a potěšili sami sebe, ne abyste se zlobili… Se svými partnery, stejně jako se svými protivníky! Ve hře můžete zažít různé stavy: Od klidu, k nervozitě, přes strach, vztek, zklamání, radost, údiv až smích...V každém případě, když nadejde okamžik, kdy je řada na vás, musíte si udělat čas na to, abyste opustili stav, ve kterém jste byli předtím, abyste mysleli pouze na své budoucí gesto a plně se koncentrovali a zklidnili. Na konci hry můžete cítit pověstné napětí „strachu z vítězství“ je nutno ho přelstít. Globálně  stres, i když je to velmi osobní pocit, působí pro všechny stejně. Pro zvládnutí stresu:Stres je dobrá věc! Může zvýšit vaše schopnosti, dostat vás na úroveň, o které jste si nikdy nemysleli, že je to možné. Co je dobrý stres? Vztek, touha, vůle, pocit dokonalého gesta, které umožňuje dosáhnout maxima: dostat se do stavu vědět, že určitě uspějeme v tom, co zkusíme... Základem je sebevědomí, perfektní fyzická kondice, extrémní koncentrace a dýchání! A podle mě hlavně mysl.

Musíte cítit že, když jste ve stavu špatného stresu: Obtížné dýchání, svalové napětí... Právě v těchto chvílích musíte zůstat klidní, vyrovnaní a s nohama na zemi. K tomu slouží dýchání a koncentrace.
Na nic nemyslet... Snadno se to řekne, já vím...
Myslete pozitivně. Myslete pouze na svou hru. Soustřeďte se na své gesto a na nic jiného během něj nemyslete.
Závěr:
Nemyslete na vítězství, myslete na to, jak dobře zahrát nadcházející kouli. Ovládejte se, když hrajete špatně, a nenechte se unést, když hrajete dobře. Mějte přehled o sobě, svých schopnostech a schopnostech svých partnerů.  Nemyslete negativně! Nepřeceňujte smůlu (i když je součástí hry...) a věřte v úspěch!
A co je lepší? Dobře přibližovat, nebo raději střílet?
V každém případě a ať už jsou vaše predispozice jakékoli, nejlepší je umět všechno a zůstat v klidu! 

Lze jen souhlasit a dodat, že zlostné reakce, agresivní výpady a výbuchy negativních emocí do petanku opravdu nepatří.
 Pétanque hrajeme pro radost.