OHLÉDNUTÍ ZA PÉTANQUE SEZÓNOU 2022

09.12.2022 14:38

 

 Nastal adventní čas a v úterý 6. prosince 2022 došlo k neuvěřitelné proměně. Úzká chodba v bývalé škole se díky zapůjčenému mobiliáři z keramické dílny proměnila v provizorní zasedačku, aby se v ní následující večer mohlo uskutečnit „Setkání hráčů a příznivců petanku“, kteří se rozhodli oslavit páté výročí prackovického koulení a letošní skvělou petankovou sezónu. Škoda jen, že lepší prostředí není k dispozici.

„Pétanque“- tohle francouzské slovíčko používáme v Prackovicích v posledních pěti létech poměrně často (tedy alespoň my, kteří jsme si tuhle francouzskou sportovní hru oblíbili). Protože nejsme ve Francii, tak si to slovíčko dovolím psát hezky česky jako „petank“.

 

V červnu uplynulo pět let od prvního petankového utkání na prackovickém hřišti. Odehrálo se v neděli 18. června 2017 - na trávě (což je, jak už víme, ten nejhorší povrch). Od té doby jsme se hodně posunuli.
Máme stálé hráče a pravidelně se scházíme.  Iniciovali jsme vytvoření nového petankového terénu s 3 hřišti s mlatovým povrchem a také vznik o.s. PÉTANQUE KLUB PRACKOVICE. Pořídili jsme  si klubové www stránky, používáme skupinovou komunikační aplikaci WhatsApp. Vyrobili jsme si různé herní a měřicí pomůcky, počítadla skóre, nářadí na údržbu hřiště.  Navázali jsme nové kontakty ( např. s kluby: Úsměv=Zdraví Lovosice a Sahara Vědomice – pétanque klub Jupiter). V předkovidové době jsme zažili i pěkné výletní plavby po Labi do Litoměřic, Mělníka a Bad Schandau .


No a jak se díváme na právě ukončenou petankovou sezónu? Jedním slovem byla skvělá a zatím nejdelší ze všech předchozích.
Zahájili jsme ji již 2. ledna 2022. Za pěkného počasí jsme si poprvé zahráli na šotolinovém plácku před kabinami na fotbalovém hřišti a domluvili se, že od přelomu března a dubna budeme opět hrát pravidelně v pondělí a ve čtvrtek odpoledne.


V březnu se náš klub stal organizační složkou obce ( o.s. ). Obecní zastupitelstvo to projednalo a schválilo 17.3.2022 ( již je připraveno vydání zřizovací listiny). Tato skutečnost se stala impulsem k zakoupení základního vybavení o.s., které jako "startovací náčiní" slouží novým hráčům po nezbytnou dobu než si pořídí svou vlastní výbavu.


O Velikonocích na Bílou sobotu - 16.dubna odpoledne proběhla dlouhodobě iniciovaná realizace petankového hřiště. Díky p. Michalovi Lupínkovi a čtyřem petankářům, byl nový hrací terén konečně zhotoven. Zkušební provoz jsme následně odstartovali 30. dubna 2022 v součinnosti s kulturní komisí pěkným mezigeneračním utkáním při příležitosti slavnosti „Stavění májky a pálení čarodějnic“.


Od letošního května máme možnost ukládat petankové náčiní ve skříni na chodbě ve škole a případně ve škole používat i WC. S tím přímo souvisí i první pokus zprůchodnit průchod mezi a školou a hřištěm z 30. května 2022, zakončený nezapomenutelným „parakotoulem“ jednoho nejmenovaného seniora. Senior přežil a příhoda vedla k následnému, provizornímu řešení: Náletové trní znemožňující průchod mezi hřištěm a školním dvorem bylo v pátek 10.června proklestěno a ve svahu byly vykopány provizorní schody. Na svědomí to mají dva dobrovolníci, kteří pečují  o zvyšování úrovně technického zabezpečení klubu. K dokonalosti už chybí jen nějaké definitivní řešení, které už je nad síly seniorů. Proto věříme ve vstřícný přístup budoucího zastupitelstvo k potřebám naší mladé o.s.


Ve středu 22.června se na lovosickém hřišti „Na osmičce“ uskutečnilo přátelské utkání dvojic. Lovosický tým měl výhodu domácího hřiště, přesto zápas skončil výsledkem 13:12 ve prospěch Pétanque klubu Prackovice.


V sobotu 25.června se na novém "boulodromu" bez velkých příprav uskutečnilo vícegenerační petankové setkání. Odehrálo se několik utkání mezi celkem čtyřmi týmy mladší generace a pamětníků. Zdá se, že tím byla rozehrána budoucí spolupráce mezi naším klubem a kulturní komisí. 


V pondělí  11.7.2022 odpoledne opět bez velkých příprav se na "boulodromu" sešlo k odvetnému klání 14 hráčů podobného složení jako 25.6.2022. Opět to bylo příjemně strávené odpoledne. 


V sobotu 2.7.2022 jsme se vypravili do Vědomic jako diváci na akci:  Mistrovství ČR 1*1 a
5. srpna 2022 k nám zavítali významní hráči českého petanku: Jiřina Demčíková, Simona Horáčková, Tomáš Piller a  Miloš Přibyl, hráči petanku s mnoholetými zkušenostmi z národních a mezinárodních soutěží a turnajů, aby si s naším týmem zatrénovali.
Zajímal nás jejich názor na nové hřiště. A dověděli jsme se, že hřiště je pěkné, s velmi lehkým povrchem, který hráče svádí ke „kutálení“. Doporučili trénovat hody s vyšší balistikou . Také poradili: Aby hřiště dobře sloužilo je ještě třeba  instalovat přístřešek (altán) s lavičkami, stolkem a nezbytné WC.  Věříme, že nové vedení obce přesvědčíme o potřebě vytvořit tohle nenáročné zázemí petankového okrsku k vytvoření alespoň minimálního komfortu pro hráče, hosty i diváky.


V sobotu 20.08.2022  proběhl na největším boulodromu v ČR -  v Aréně LABE - SK SAHARA Vědomice tradiční prestižní turnaj trojic GP LABE. Pršelo jen se lilo a někteří jsme u toho byli jako diváci.

24.8. jsme si byli všichni zatrénovat s přáteli na tvrdém lovosickém terénu.


O posvícení sv.Matouše 10. září byl v Prackovicích petank součástí programu této obecní slavnosti. Navzdory deštivému počasí jsme si s mladšími borci opět pěkně zahráli.


Měsíc říjen je v Lovosicích tradičně měsícem seniorů. Zahajovací akcí byl letos petankový turnaj  trojic v lesoparku  „Na osmičce“. Dostali jsme pozvání od pořadatelek ze spolku ÚSMĚV=ZDRAVÍ a tak jsme nastoupili dopoledne 5.10.22 proti hráčům z Lovosic. 

 

Reciproční turnaj dotovaný „hodnotnými cenami“ proběhl následně 11.10.2022 na hřišti v Prackovicích.


Vyvrcholením sezóny pak byla účast dvou našich trojic 20.11.2022 na regionálním turnaji s mezinárodní účastí: „ 11. Bitva o Terezín“. Pro naše hráče bez licence to byl první start na turnaji českých licencovaných hráčů a také hráčů z Polska a Slovenska. A vězte, že účast byla prestižní – mimo jiné nastoupilo 5 hráčů z první desítky a asi 30 dalších hráčů z první stovky českého petankového žebříčku, který má aktuálně 1033 příček! Stručně řečeno - i když jsme pohár nepřivezli a skončili v druhé půlce výsledkové listiny, tak to byla bezvadná zkušenost pro nás, kteří jsme se zúčastnili. Pierre de Coubertin prý říkával: "Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se!".


Poslední akci sezóny nám připravili prackovičtí hasiči v neděli 27.11.2022 tím, že přijeli a položili na petankovém hřišti vrchní mlatovou vrstvu. Velká pochvala a poděkování M. Lupínkovi a všem zúčastněným!

 

V následujících dnech jsme si na novém povrchu zahráli několik utkání a ukončili tak letošní bohatou petankovou sezónu.

 

Pro příští rok připravujeme opět zajímavý program a rádi přivítáme i nové zájemce o sportovní hru zvanou „PÉTANQUE“.


Na závěr je třeba poděkovat obecním zastupitelům za podporu a všem hráčům za jejich podíl na skvělém fungování klubu, za příjemná a pohodová setkávání při petanku.


Přeji všem krásný adventní čas.

 

Za o.s. Pétanque klub Prackovice n.L.

Zdeněk Zeman
 

PS: Uvedený text byl napsán jako příspěvek do Obecního zpravodaje. Bohužel z neznámého důvodu 

byla druhá polovina textu ( zde označena tučně ) postižena cenzurou a otištěna nebyla.